neděle 8. listopadu 2015

Číslování ulic v Benátkách

Každý, kdo byl v Benátkách a pokoušel se najít nějaký dům podle čísla, už ví, že to není jen tak. Na klasické číslování ulic zapomeňte. Po jedné straně ulice sudé čísla, po druhé liché čísla? Neexistuje. Čísla jsoucí po sobě? Tak to už vůbec ne. A aby toho nebylo málo, tak v Benátkách najdete i ulice, které mají stejné jména. Máte v tom zmatek? Nejste jediní, problémy občas mají i pošťáci.

Čísla na domech v Benátkách jsou čtyřmístné. Tak jak se domy v průběhu staletí stavěly, tak dostávaly čísla průběžně. Někdo stavěl rychleji, někdo pomaleji, někde byly proluky, které byly zastavovány později. Proto ty zpřeházené čísla. Navíc, hlavními komunikacemi v Benátkách byly vždy kanály. Prioritně byly čísla přidělovány "od vody". Na klasické ulice se pak dávaly čísla, která tak nějak zbyla.

Benátky jsou rozděleny do 6 čtvrtí, zvaných sestieri (Santa Croce, Cannaregio, Dorsoduro, San Polo, San Marco a Castello). Úžasné je, že ulice stejného názvu může klidně ležet ve dvou čtvrtích. Proto, pokud si rezervujete ve městě hotel, je dobré před odjezdem mrknout do mapy a zjistit, ve které čtvrti ulice leží. 

V tom aby se čert vyznal. Občas i pošťáci mají problém najít tu správnou adresu. Doručovat se ale holt musí. Proto místní velmi často používají "vodítka". K adrese domu přidávají vodítko typu
vpravo vedle kostela,
za pomníkem,
naproti obchodu
poslední dům před mostem atd. 

PS: Až budete v Benátkách, tak se stejně ztratíte. Nebraňte se tomu. Objevíte jiné Benátky. Dokonce i někteří průvodci doporučují vyhradit si tak 3-4 hodiny času a cíleně se ztratit v Benátkách. Úplně se ale ztratit nemůžete. Nakonec totiž vždy dojdete k vodě nebo narazíte na směrové cedule.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.