pátek 4. září 2015

První hodiny na světě s čísly.

Benátská věž Torre dell´Orologio a na ní první hodiny na světě, které ukazovaly čas v číslech


V rohu hlavního benátského náměstí Svatého Marka (Piazza San Marco) stojí věž s názvem Torre dell´Orologio. Postavena byla na konci 15. století. Na ní jsou umístěny hodiny. Vlastně ty hodiny jsou dvoje. Přičemž jedny z nich, byly první hodiny na světě, které udávaly čas v číslech. A to již  516 let.

24 římských číslic

 

První hodiny mají "klasický" kulatý ciferník, ale jen s jednou hodinovou ručičkou. Ciferník má nikoliv dvanáct, ale rovnou dvacet čtyři římských číslic, které udávají čas. Dále zobrazuje jednotlivé fáze měsíce. Ty informují námořníky o intenzitě přílivu a odlivu moře. 

Ciferník udává čas ve 24 hodinovém cyklu. Číslice 24 není v horní části ciferníku, ale v jeho čtvrtině


Předchůdce digitálních hodin 

 

Nad kulatým ciferníkem jsou umístěny druhé hodiny. Právě ty ukazují čas v číslech. Celé hodiny jsou udávány v římských číslicích. Tady si ale tvůrci vystačili již jen se 12 číslicemi. Minuty jsou udávány v arabských číslicích a to po 5 minutách. Dá se tak říct, že hodiny jsou jakýmsi předchůdcem digitálních hodin dneška.

Torre dell´Orologio. Mechanismus hodin
 
Zajímavost na závěr. Víte že věž Torre dell´Orologio má ještě jedny hodiny? Jsou umístěny na druhé, vnější straně věže. Více najdete zde.

Další zajímavosti o Torre dell´Orologio najdete zde a zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.