pátek 11. září 2015

Nejznámější kavárny na nejznámějším náměstí


Na nejznámějším benátském náměstí, náměstí Svatého Marka, najdete tři nejznámější benátské kavárny. Caffé Florian, Gran Caffé Quadri a Caffé Lavena. Všechny byly založeny již v 18. století.

Caffé Florian 


Nachází se nejdále od baziliky Svatého Marka. Je to první kavárna v Benátkách. Zároveň je nejstarší kavárnou v Evropě. Byla otevřena již v roce 1720. 

Je jednou z nejkrásnějších kaváren na světě. Interiér na vás dýchne noblesou a luxusem. Je laděný do rudo-zlaté barvy. Stropy zdobí nádherné fresky. To vše umocňují ručně zpracované benátské zrcadla. Mezi tou nádherou elegantně proplouvají číšníci oděni do bílých sak. Káva se zde servíruje výhradně na stříbrných podnosech a i lžičky k ní jsou stříbrné.

Nic na světě ale není zadarmo. Celé té dechberoucí nádheře odpovídají i ceny. Zatímco běžně stojí káva na baru 1 €, tak tady vás přijde na 6,50 €. V případě, že vám k tomu bude hrát živý orchestr, tak počítejte s příplatkem za hudbu dalších 6 €.

Caffé Florian bylo vždy místem, kde si slavní lidé dávali schůzky. Právě v dnešních dnech, kdy vrcholí 72. ročník Benátského mezinárodního filmového festivalu, tu můžete narazit na nejednu světovou filmovou celebritu. Více o Caffé Florian najdete zde.

Gran Caffé Quadri

 

Leží na druhé straně náměstí, v podstatě naproti Caffé Florian. Původně to byla oblíbená benátská vinárna Il Remedio. V roce 1755 ji koupil Giorgio Quadri a přetvořil ji na kavárnu. V té době bylo v Benátkách již více než 200 kaváren. Jen na samotném náměstí svatého Marka jich bylo 34


Mladý Quadri přemýšlel, jak se odlišit od početné konkurence ve městě. Při otevření své kavárny představil novinku - tureckou kávu. Byla to trefa do černého. Caffè Quadri zaznamenalo okamžitý úspěch. A to především díky novému způsobu, jakým se káva připravovala. 

V roce 1830 Caffè Quadri koupili bratří Vaeriniové. Ti kavárnu doplnili o restauraci, kterou umístili v prvním patře. V té době to byla první restaurace na náměstí Svatého Marka. Od té doby se změnil i název kavárny a to na Gran Caffè & Ristorante Quadri. Interiér v té době získal typickou výzdobu v odstínech pastelové zelené a žluté, která vydržela dodnes..

I do Caffé Quadri si našli cestu slavní a mocní tohoto světa. Na kávu, sklenku vína či dobré jídlo se zde v průběhu staletí zastavili třeba Stendhal, Alexandre Dumas, Michail Gorbačov, Francois Mitterand, Robert De Niro, Woody Allen nebo Angelina Jolie s Bradem Pittem.



Caffé Lavena

 

Nejmladší ze všech tří kaváren. Najdete ji v rohu náměstí, na úpatí hodinové věže Torre dell'Orologio. Kavárna zde stojí od roku 1750. Původně se jmenovala Regina d'Ungheria (Maďarská královna). Důvod názvu byl trošku vypočítavý, neboť Benátky byly v té době pod nadvládou Rakouska-Uherska. Později byla kavárna přejmenována na Orso Coronato (Korunovaný medvěd). A to medvěda stojícího na zadních nohách, jenž měl na hlavě korunu a tvořil znak kavárny.



A aby těch jmen a názvů nebylo málo, tak Benátčané v té době používali název Caffé dei Foresti (Kavárna cizinců). Kavárna byla totiž často navštěvována cizinci. Ti zde měli jakýsi "meeting point". Bylo to totiž místo setkání všech, kteří se neuměli orientovat v benátských uličkách. 

Tato neznalost dala vzniknout novému oboru, dnes bychom řekli spíše službě. V okolí kavárny vždy postávali tzv. codegas. To byli místní lidé, kteří naopak znali město velmi dobře. Ti za úplatu dopravovázeli zahraniční návštěvníky do jejich domovů. Na cestu si svítili typickými lucernami. Dnes se dá říci, že codegas byli vlastně prvními turistickými průvodci ve městě.


Definitivně poslední změna v názvu se datuje rokem 1860. To přichází na scénu Carlo Lavena. Kupuje od posledního majitele kavárnu, mění její název na Caffé Lavena. Nechává však moudře historické vybavení interiéru beze změny. Zachován je tak typický styl rakouského salónu se zeleným mramorem, ručně foukaným benátským sklem a velkými zrcadly. Díky tomu a také díky jeho osobnímu šarmu a kontaktům, se kavárna brzy stává místem schůzek umělců. Nejznámějších z nich byl skladatel Richard Wagner, který zde údajně složil velkou část svého Parsifala.


Ještě jedna zajímavost na závěr. Každá kavárna se snaží odlišit od zbylých dvou. Tak že asi nikoho nepřekvapí, že se barevně liší i židle u stolečků na náměstí Svatého Marka. Zatímco Caffé Florian má barvu židlí hnědou, Gran Caffé Quadri červenou a Caffé Lavena typicky žlutou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.