čtvrtek 16. července 2015

Troje varhany v bazilice Santa Maria dei Frari

V benátské čtvrti San Polo, na náměstí Campo dei Frari stojí majestátní bazilika Santa Maria Gloriosa dei Frari. Uvnitř najdete neobvyklou věc. Troje varhany. První varhany se jmenují Piaggia a jsou z roku 1732. Callido je název pro orgán, pocházející z roku 1795. Třetí varhany se jmenují Mascioni. Ty jsou nejmladší. Byly uvedené do provozu až v roce 1928.

Bazilika patří mezi nejvýznamější náboženské stavby v Benátkách. Byla postavená v první polovině XIII. století. Později byla několikrát rozšiřováná. Důvodem byl velký počet věřících. Současná budova je finální verze z XVI století. Je krásným příkladem typické benátské gotické architektury.

Další zajímavostí je oltářní obraz Nanebevzetí Panny Marie od Titziana. Místním mnichům se nejdřive moc nelíbil. Zdál se jim příliš moderní.  Avšak poté, co rakouský velvyslanec v Benátkách nabídl za obraz "astronomickou částku", změnili bratři názor. Proto dodnes můžeme obraz obdivovat v bazilice. 
 
Bazilka je dnes důležitým centrem kulturního života města. Má velmi nabitý program. Pořádají se v ní převážně koncerty klasické a symfonické hudby.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.