pondělí 27. července 2015

118 ostrovů, 170 kanálů a 345 mostů. To jsou Benátky

Víte že, Benátky leží na 118 ostrovech a ostrůvcích, které jsou spojeny 345 mosty a pod nimiž proudí voda ve 170 kanálech

Město pak s pevninou spojuje Most svobody (Ponte dalla Libertà). Ten byl postaven již v polovině 19.století. A to jen jako železniční a pro pěší. Ve třicátých letech minulého století pak nechal k němu vybudovat silnici Benito Mussolini.

Ponte di Rialto


Nejznámějšími benátskými mosty jsou Ponte di Rialto a Ponte dei Sospiri (Most vzdechů). Zajímavostí je třeba most Ponte Chiodo. Je to poslední most v Benátkách, který nemá zábradlí

Ponte Chiodo

Nebo most Ponte delle Tette (Most ňader). Na něm zase v době La Serenissimy mohly kurtizány vystavovat své odhalené poprsí a lákat tak kolemjdoucí do svých komůrek.

Ponte delle Tette
Nejznámějším kanálem je samozřejmě Canal Grande (Velký kanál), který rozděluje centrum Benátek na dvě poloviny. Zárověň je hlavní "dopravní" tepnou města.

Z ostrovů je nejznámější Giudecca, který je taky největší. Někdy bývá mylně uváděno, že je to samostatná čtvrť. Ale není tomu tak. Giudecca je součástí čtvrti Dorsoduro. Druhým nejznámějším ostrovem je zřejmě San Giorgio Maggiore. Ten leží přímo naproti náměstí Svatého Marka. Je to malý ostov, na kterém se nachází stejnojmenný kostel. Z jeho zvonice je nádherný výhled nejen na náměstí Sv. Marka, ale na celé Benátky a jejich okolí.

San Giorgio Maggiore


Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.