čtvrtek 14. května 2015

V pátek do Benátek gumáky s sebou.

Chystáte-li se na na víkend do Benátek, mám pro vás upozornění. Je tady alta aqua. Vysoká voda. V tomto období už není tak úplně běžná, ale občas se to stane. Podle benátského Centra prognoz a varování (Centro Previsioni e Segnalazioni Maree) se očekává v důsledku špatného počasí vysoký příliv. Ten by měl kulminovat v pátek 16. května ve 21.45 hodin a to na výšce 120 cm. Na přloženém obrázku níže vidíte (i bez znalosti italštiny), že normální výška moře se pohybuje mezi 50-79 cm.
 
Riferito alle 24: ore successive all  Codice Rosso  Alta marea eccezionale >= +140
  Codice Arancio  Marea molto sostenuta +110 ÷ +139
  Codice Giallo  Marea sostenuta +80 ÷ +109
Codice Verde: Marea normale -50 ÷ +79 Codice Verde  Marea normale -50 ÷ +79
  Codice Bianco  Marea sotto i valori normali -90 ÷ -51
  Codice Azzurro  Bassa marea eccezionale <-9

Mapka níže ukazuje ulice v Benátkách které jsou položeny výše než 120 cm (zelené) a ty co budou zaplaveny vodou (červeně).


Byť nám suchozemcům může situace připadat možná dramaticky, tak místní jsou na takové situace zvyklí a nijak e to nerozhodí. V postižených místech se objeví vyvýšené lávky, místní vloží zábrany do dveří svých domů a obchodů a půjdou-li ven, tak si nazují gumáky. Non c'è problema! Život jde dál.

PS: Pokud by jste s sebou gumáky neměli (kdy by se s nimi taky tahal, že) nevadí. Můžete si je koupit přímo v Benátkách. Jsou to vlastně takové návleky přes boty. Slušivé a v různých barvičkách. Můžete si vybrat. V obchodech se dají pořídit od 6 €. Taky vám je rádi prodají "přičinliví chlapci" na ulici, kteří za ně ovšem budou chtít od 10 € výše. Tady je nutno podotknout, že platí přímá úměra mezi stoupající vodou a stoupajícími cenami návleků.

A ještě maličkost: Pokud by jste pojali nápad, že zujete boty, vyhrnete kalhoty a třeba na náměstí Svatého Marka se v té vysoké vodě pocachtáte, aby jste měli selfíčko na památku, tak vám prozradím malé tajemství. Benátky nemají kanalizaci ....

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.