pátek 22. května 2015

Turistické pasti v Benátkách.


Benátky jsou nádherné město s neopakovatelnou atmosférou. Ale stejně jako v jiných, turisticky hojně navštěvovaných městech tady na vás číhá spousta pastí a pastiček.

Jídlo a nápoje.
Evergreen všude na světě. Tak jen stručně.
Večeře s výhledem (třeba na most Rialto). Speciální "Tourist Menu" s nápojem Bellini zdarma. Dostane se vám sice skvělého výhledu na most, ale s jídlem a výslednou cenou to bude o poznání horší.
Nechoďte do restaurací, kde mají nabídku jídel vyvěšenou ve formě fotografií. Obecně se vyhýbejte jako čert kříži restauracím kde nabízejí jakékoliv "Tourist Menu".
Držte se dál od restaurací, které mají "naháněče", byť by to byli elegantně oblečení číšníci.
Vždy si nechte předložit jídelní či nápojový lístek, který si pročtěte, než si něco objednáte. Vyhnete se tak nepříjemným překvapením typu předražených cen, dodatkových plateb za různé couverty, hudbu atd.
Nenechte čísníka, aby rozhodovál za vás, co vám přinese. Řekněte konkrétně co chcete. Jinak vám téměř vždy vybere to, na čem má největší profit on.
Nedávejte si kávu či něco jiného na náměstí Svatého Marka. Šálek espressa, byť dobrého, vás tady přijde na 12.5 €. Odpověď proč právě tolik, najdete zde.
Káva na baru je vždy levnější než u stolu. To platí pro celou Itálii.

Benátské sklo.
Tento vyhlášený artikl se dodnes vyrábí ve sklářských pecích na ostrově Murano. Lze ho koupit i v samotných Benátkách. Nicméně drtivá většina výrobků, na které narazíte, ať už u stánků nebo v obchodech je Made in China. Proto vyžadujte certifikát potvrzující originalitu skla z Murana.
Buďte vždy ostražití, pokud vám někdo bude nabízet, že vás zadarmo dopraví vodním taxi na ostrov Murano (běžně stojí jedna cesta taxi 100 €), kde vám ukážou jak staří mistři ručně vyrábí sklo. Budou vás pak ale dosti nevybíravým způsobem nutit k nákupu předražených výrobků, aby dostali svoji provizi.

Jízda gondolou.
Klasický trik. Gondoliér vás sveze jen 15 minut. U všech stanovišť gondol musí být vyvěšený oficiální ceník, vydaný městem Benátky, který v 5 světových jazycích jasně říká, že projížďka gondolou trvá 30 minut a stojí 80 €. Večer, po 19. hodině pak 100 €, přičemž doba projížďky zůstává stejná.
Malý tip. Pokud by jste chtěli smlouvat o ceně, nedělejte to. Je to zbytečné. Cenu nesnížíte. Nicméně cena 80 € je za celou gondolu a gondola je pro 6 osob. Tak že, pokud seženete dostatek spolucestujících, cena za osobu může rázem klesnout na 14 €.
Budete-li chtít, aby vám gondoliér při projížďce zazpíval i nějakou tu serenádu, zeptejte se ho předem, kolik to bude stát. Na zpěv žádný oficiální ceník neexistuje a záleží pouze na libovůli gondoliéra, kolik vám pak naúčtuje za svůj pěvecký výkon. A můžete si být jisti, že vám něco naúčtuje vždy.


Vstupy do muzeí.
Zvažte, zda se vám vyplatí nákup oficiální karty Benátek Venezia Unica City Pass. Karta stojí 40 €, platí 7 dní od data prvního vstupu a máte s ní vstup zdarma mj. do Dóžecího paláce, Židovského muzea nebo dalších 10 městských muzeí. Karta však na rozdíl od jiných velkých měst neobsahuje žádnou slevu na MHD. To je přitom jedna z nejdražších položek v Benátkách. 60 minut jízdy vaporetem stojí 7 €. Celodenní jízdenka pak stojí 20 €. Pokud budete v Benátkách na 2-3 dny, tak opravdu chcete strávit celý pobyt prohlídkou muzeí nebo si chcete prohlédnout i město? 

Falešné kabelky.
Nekupujte u pouličních prodejců falešné kabelky. Jednak jsou mizerné kvality a jsou předražené (náklady na takovou kabelku jsou cca 5-10 €). Pokud vás při nákupu přistihne policie, můžete dostat pokutu až 500 €.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.