středa 20. května 2015

Jak se (ne)ztratit v ulicích Benátek.


Je jednoduché se v Benátkách ztratit. Stejně tak jednoduché je zase se "najít". Někdy, když máte dost času, tak to může být i zábavné. Historické centrum Benátek je malé. Celé je protkané sítí uliček, z nichž mnohé jsou slepé nebo končí někde u vody. Právě. V nejhorším případě dojdete vždy k vodě.

Calle - Fondamenta - Rio Terra - Riva - Ruga - Salizada - Strada - Via. Pro vás úplně stačí si zapamatovat, že toto vše jsou názvy pro ulice. Pro ty zvídavější - každé slovo má svůj význam. Tak třeba Fondamenta je ulice, které vede podél kanálu nebo Rio Terra je ulice, které vede v místě bývalého kanálu


Pokud už zabloudíte (nebojte, stává se to i místním), tak se držte žluto-černých směrovek. Ty vás vždy dovedou k cíli. Směřují k hlavním turistickým cílům San Marco, Rialto, Accademia, Ferrovia (vlakové nádraží), Piazzale Roma (stanoviště autobusů) atd. Pravda, občas se vám bude zdát, že vás směrovky vedou na úplně jinou stranu. Ale věřte jim. Benátčané znají své město opravdu lépe než vy.


Budete-li hledat třeba svůj hotel, nespoléhejte úplně na číslování domů. V Benátkách dostávaly domy čísla, tak jak postupně vznikaly, tak že na nějaké klasické číslování jako u nás zapomeňte. A aby to bylo ještě zajímavější, tak se vám klidně může stát, že v Benátkách existují dvě ulice stejného jména, ale každá v jiné čtvrti. Doporučuji se předem podívat na mapu, v které čtvrti leží právě ta "vaše" ulice.

Centrum Benátek má celkem 6 čtvrtí (místně zvaných sestiere).
Santa Croce (Piazzale Roma - bus terminál, parking pro os. auta,...) 
Cannaregio (Santa Lucia - vlakové nádraží, Židovské ghetto,...)
San Polo (most Rialto, tržnice,...) 
Dorsoduro (kostel Santa Maria della Salute, patří do ní i ostrov Guidecca,...)
San Marco (náměstí Sv. Marka, muzeum Accademia, divadlo La Fenice,...)
Castello (komplex Arsenale, areál La Biennale Giardini,...)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.