čtvrtek 21. května 2015

Dáte si kávičku v Benátkách za 350 Kč nebo 1 €?

Titulek není vůbec přehnaný. Italská káva je celosvětový pojem. Jak říká klasik, kdo si nedal kávu v Itálii, jako by tam vůbec nebyl.

Jak na to, aby jste za kávu neplatili oněch 350 Kč ale jen to 1 €? Ne každý ví, že v Itálii rozlišují v barech či kavárnách dvě úrovně cen. Pokud si dáte kávu přímo na baru, tak jak to dělají Italové, zaplatíte za ni v podniku s italským majitelem v 98% případů maximálně 1 €. Pokud si ji však dáte ke stolu a je už jedno, zda v baru nebo na ulici, zaplatíte tzv. "servizio" a cena sa pak šplhá až někde ke 2,5 €.

Záměrně jsem uvedl, že kávu za 1 € dostanete v podniku s italským majitelem. Jak to poznáte? V Itálii v drtivé většině stojí majitel podniku za "kasou". Tam taky nejdříve řeknete co chcete a v zápětí zaplatíte. Dostanete účet z pokladny s objednaným pitím, který pak podáte obsluze a ta Vám dá to co jste si objednali. Dávejte si proto pozor, kdo stojí za pokladnou. Speciálně benátské podniky s asijskými majiteli vám klidně naúčtují i 4 € za kávu. Provozovny jsou samozřejmě povinny mít vyvěšené ceníky, ale "šikovný" hospodský si s tím umí poradit. Konec konců to pro našince zvyklého na všelijaké "kouzla" z tuzemského pohostinství není nic překvapivého.

Interiér Caffé Florian
 
A kde že zaplatíte těch 350 Kč? Představte si krásný slunný den. Právě jste se svým partnerem dorazili na benátském náměstí Svatého Marka. Náměstí má na protilehlých stranách několik kaváren, které mají své stolečky na náměstí. K tomu hraje příjemná klasická hudba, muzikanti jsou oblečeni do dobových kostýmů. Livrejovaní číšníci kmitají kolem stolů s lehkostí baletek. Zatoužíte si na chvíli sednou, zaposlouchat se do tonů Straussova Modrého Dunaje, dát si kávu a pozorovat cvrkot na náměstí. Prostě si uděláte takovou pohodičku. Vyberete si k tomu třeba noblesní kavárnu Florian, nejstarší kavárnu v Benátkách, fungjící od roku 1720. A pak to přijde. Prásk! Účet za 2 espressa bude dělat neuvěřitelných 700 Kč! Počítali jste sice s tím, že nejdete do běžné kavárny, že to bude stát o něco více, ale 700? Jak je to možné? Podle oficiálního ceníku Caffé Florian stojí espresso 6,5 € a malým písmem vpravo dole je napsáno že k prvnímu nápoji se platí příspěvek na hudbu ve výši 6 € na osobu. Tak, že za dvě kávy, to máme celkem 25 €, při kurzu 28 Kč/€ dojdeme k sumě 700 Kč. Pokud vás to uklidní, tak DPH je již v ceně.

1 komentář:

  1. Děkuji , že jsem se díky Vám , dověděla o Benátkách , co mne zajímalo 👍. Irena

    OdpovědětVymazat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.