pátek 24. dubna 2015

Svátek Svatého Marka 25. dubna.

 

V sobotu 25.dubna je státní svátek Itálie daný jejím osvobozením ve II. světové válce. Ve stejný den však slaví Benátky mhohem starší svátek a to den Svatého Marka. Legenda považuje Svatého Marka za prvního patriarchu alexindrijského a zakladatele křesťanství v Africe. V roce 828 byly jeho ostatky z Alexandrie uloupeny dvěma benátskými kupci (Rustico z Torcella a Buona z Malamocca). Pověst praví, že kupci aby ostatky dostali z města ven, ukryli je pod náklad vepřového masa, neboť jen tak mohli projít přes celnici bez kontroly, když využili známé pohrdání muslimů vepřovým.

Je třeba si uvědomit, že v té době byly ostatky svým způsobem velmi silné sociální pojivo. Přitahovaly poutníky (což ostatně trvá do dnes, jen poutníky vystřídali turisté) a pomáhaly zvyšovat počet obyvatel ve městech. Svatý Marek se stal patronem Benátek a jeho symbolem je lev, znázorňovaný jako okřídlený, který má tlapu položenou na otevřené knize s
nápisem Pax Tibi Marce Evangelista meus.

V dobách Benátské republiky (La Serenissima) se vždy 25.dubna konal průvod na náměstí Svatého Marka za účasti čelných představitelů města, církevních hodnostářů, umělců a občanů města.
Mezi benátčany je v tento den rozšířený zvyk dávat ženám poupě červené růže "bocolo". Svátek se tak slaví pod názvem la Festa del Bocolo.

  
Na přiloženém časosběrném videu se můžete podíval na část la Festa del Bocolo v roce 2014.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.