čtvrtek 26. března 2015

První gondoliérka v Benátkách


O gondolách už tady řeč byla. Pro někoho to může být překvapení, ale v Benátkách je gondoliérka žena. Jmenuje se Alex Hai (www.gondoliera.com) a licenci má od roku 2011. Je to vůbec první gondoliérka ve více než tisícíleté historii, kdy toto řemeslo ovládali výhradně muži. 

Stát se gondolierém v Benátkách není vůbec jednoduchá a levná záležitost. Uchazeči musí mít nejen fyzickou  zdatnost ale i znalosti z místopisu, historie, umět kromě italštiny minimálně anglicky. Tyto jejich znalosti jsou v pravidelných intervalech přezkušovány.

Gondola, stejně jako všechny ostatní lodě v laguně, má ploché dno, tak že jí k plavbě stačí i malá hloubka vody a velmi snadno se může pohybovat po hladině. Nejdůležitějším rysem gondoly je její podélná asymetrie. Kýl není rovný, ale je zakřivený doprava, což způsobuje náklon gondoly doprava. Je to z důvodu vyvažování gondoliéra, ktreý řídí gondolu veslem a stoji při tom na levé straně.
Výroba gondoly trvá cca 2 roky a používá se na ni 8 druhů dřeva a skládá se z 280 dílů. V závislosti na údržbě vydrží v provozu zhruba 20 let. Její hmotnost je asi 700 kg. Celkem je v Benátkách kolem 425 gondol. Cena se pohybuje okolo 35.000 € a více v závislosti na "vnitřním vybavení".
Každá gondola má na přídi kovové zuby, zvané "ferro". Zubů je celkem 6 a symbolizují počet benátských čtvrtí: Santa Croce, Cannaregio, San Polo, Dorsoduro, San Marco a Castello.
Všechny gondoly mají černou barvu. Důvod najdeme v minulosti. V dobách největšího rozmachu města dávali bohatí obyvatelé najevou svoji moc a bohatství mimo jiné prostřednictvím bohatě zdobených gondol. Toto dosáhlo takové úrovně, že zasáhla městská rada a vydala nařízení, že všechny gondoly musí mít stejnou barvu - černou.

Ciao Venezia!




 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.