středa 25. března 2015

5+1 způsob dopravy v Benátkách

O tom, že v Benátkách jsou místo ulic kanály a lodě jezdící po nich nahrazují městskou hromadnou dopravu, ví každý. Stejně tak každý ví, že k Benátkám nerozlučně patří gondoly. Pojďme se podívat na to, jaké jsou možnosti pohybu v celé Benátské laguně.

1) Pěšky - nejspolehlivější "dopravní prostředek". Je sice poněkud pomalejší, disponuje rychlostí cca 4-5 km za hodinu, ale zase máte spoustu času si vše v klidu prohlédnout a kdykoliv se zastavit a téměř všude se s ním dostanete.




2) Vaporetto - vodní autobus. Tyto lodě jsou páteří dopravy v Benátkách. Jejich trasy jsou koncipované tak, že spojují všechny hlavní ostrovy v laguně. Můžete v nich sedět venku nebo v kryté části. Většinou ale budet stát, lodě bývají hlavně v turistické sezóně celkem plné. Speciálně pak linka číslo 1, která jede od Piazzale Roma přes celý Canal Grande až na Lido.
Na vaporetto se nastupuje na zastávkách, což jsou plovoucí bílo/šedo/oranžové pontony s názvem stanice. Orientace je jednoduchá a jízdní řády přehledné. Mějte na paměti, že v Benátkách jsou jiné ceny jízdenek pro místní (1,50 €) a jiné pro turisty (7,50 €/90 min). Pokud chcete navštívit ostrovy tak se vyplatí si koupit celodenní "permici", která stojí od 20 € a lze s ní libovolně přestupovat. Pozor však, při každém nástupu na loď musíte jízdenku označit! Děje se to tím, že ho přiložíte ke čtečce, která je umístěna vždy na zastávkovém pontonu. Klasické vaporetta provozuje městská firma actv.it. Modernější vaporetta provozuje společnost Alilaguna (jezdí jako jediná až na letiště Marco Polo), neplatí však na ni jízdenky actv.

3) Motoscafo - vodní taxi. Fungují jako klasické městské taxi nejen po Benátkách, ale zavezou vás i na ostrovy. Cenově jsou však za 100 €.

4) Gondola - co typičtějšího může být v Benátkách. Romantický dopravní prostředek, se kterým vás gondoliér proveze skrze úzké kanály s neopakovatelnou atmosférou a z kterého si můžete dopřát pohled na krásné benátské paláce z moře. Horší zprávou je, že ta romantika něco stojí a to 80 € za 30 minut. Dobrou naopak to, že na gondolu se vejde až 6 lidí, přičemž cena zůstává stejná. Na druhou stranu, řekněme si to upřímně - v 6 lidech má projížďka do romantiky daleko ... A abych, nezapomněl, po 19. hodině je projížďka za 100 €. A za příplatek vám k tomu může gondoliér během plavby i zazpívat.


5) Traghetto - málo známý dopravní prostředek. Je to vlastně takový malý přívoz. Na první pohled vypadá jako gondola, ale liší se od ní tím, že gondoliéři jsou vždy dva, vejde se do ní víc lidí a cestující většinou stojí. Traghetta jezdí pouze mezi oběma břehy Canal Grande a mají jen 7 protilehlých stanic. Vzhledem k tomu, že celý Canal Grande má pouze 4 mosty, tak o zákazníky nemají nikdy nouzi. Ceny jsou pro rezidenty 0,7€ a pro turisty 2 €.

6) Trajekt - aby byl přehled úplný, tak nesmíme vynechat ani tento způsob přepravy. Využijete ho hlavně, pokud pojedete autem a budete bydlet na ostrově Lido.



2 komentáře:

  1. Dobrý den,

    ráda bych se zeptala jestli denní nebo dvoudenní lístky jsou platné od prvního cvaknutí a následně 24h nebo 48h anebo platí prostě jen na ten zakoupený den a je jedno že ho poprvé použiju třebas v deset večer,prostě o půlnoci přestane platit.

    děkuji za odpověď, mecová

    OdpovědětVymazat
  2. Kde zakoupm 72h jízdenku v Benátkách v blízkosti Teesera

    OdpovědětVymazat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.